5 Nisan 2009 Pazar

Obama'ya çağrı


Ancak son dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AB reformları konusunda hevesini yitirmiş göründüğünü yazan gazete, Obama'nın Ankara'yı reformların Türkiye'nin demokrasisini güçlendireceği ve daha fazla istikrar ile büyüme getireceği konusunda ikna etmesi gerektiğini yazdı. Gazetenin bir diğer tespiti de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'yi AB'nin dışında tutmak için yapabildiği her şeyi yapacağını açıkça göstererek, bu süreçte köstek rolü oynadığı oldu. NY Times, "Obama'nın, Sarkozy ve diğerlerini, Türkiye'nin –bir Müslüman demokrasinin– kabul edilmesinin herkesin yararına olacağına ikna etmesi gerekli." diye yazdı.
Makalede Ankara'nın İsrail ile Suriye arasında oynadığı arabuluculuk rolüne atıf yapılırken, Washington'ın da teşviki ile, Erdoğan'ın İran, Sudan ve Hamas üzerinde olumlu yönde etkili olabileceği de ifade edildi.
Türkiye'nin Irak Kürtleri ile olan işbirliğinin büyük ölçüde gelişme gösterdiği, Ermenistan ile de yakın bir gelecekte ilişkilerini normale döndüreceği yönünde haberler geldiği vurgulandı. ABD Kongresi'ne de soykırım iddialarını tanıyan bir tasarıyı kabul etme konusunda aceleci davranmaması tavsiye edildi. "Seçim kampanyası esnasında, bu olayı bir soykırım olarak tanıyacağı konusunda taahhütte bulunmuş olan Obama da bu konuda adımlarını sakınarak atmalıdır." denildi.
Obama, Türkiye ile ilişkileri rayına oturtmak istiyor
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye gelişini analiz eden Amerikan Associated Press haber ajansı, ziyaretin sonradan planlanmış bir gezi olmadığı, Obama'nın, "bölgedeyken Türkiye'ye de gideyim" düşüncesiyle hareket etmediği yorumunda bulundu. Ziyaretin Amerikan Başkanı'nın Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini yazan AP, Obama'nın ilk olarak, ABD'nin Irak'ı işgalinde Türkiye'nin topraklarını kullandırmamasıyla zarar gören ilişkileri rayına oturtmak istediğini belirtti. Barack Obama'nın Türkiye gezisi sırasında, buluşacağı Cumhurbaşkanı Gül ile Erdoğan'a, Afganistan ve Pakistan stratejilerini anlatacağını ve destek bekleyeceğini yazan ajans, Afganistan'da küçük bir kuvveti olan Türkiye'nin bu ülkedeki mevcudiyetinin, muazzam bir sembolik önemi bulunduğuna dikkat çekti. Dış Haberler Servisi
ABD Başkanı için sinyal kesici cip
Ankara'ya bu akşam ayak basacak olan ABD Başkanı Barack Obama'nın gelişi öncesi Amerikalı yetkililerin de hazırlıkları son aşamasına geldi. Önceki gece geç saatlerde İstanbul'a getirilen helikopterin ardından, dün de sinyal kesici (jammer) özellikli iki cip getirildi. Dün akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'na inen ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 tipi nakliye uçağıyla getirilen cipler, aprondan çıkarılarak ABD Başkonsolosluğu'na götürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder