8 Nisan 2009 Çarşamba

OBAMA'NIN TÜRKİYE ŞİFRELERİ


Obama, bekleneceği gibi Anıtkabir ziyareti, başbakan, cumhurbaşkanı ve parti liderleri ile ikili görüşmeler gibi siyasi ağırlıklı gündeminin yanında pek olağan olmayan üniversite öğrencileri ile de bir yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.
99 ÖĞRENCİ NASLI SEÇİLDİ
Tarihi Tophane-i Amire binasında yapılan toplantıya Türkiye'nin farklı şehirlerinden aralarında Gaziantep Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi gibi kurumlarından seçilen 99 öğrenci katıldı.
Öğrencilerin "seçilmiş" olma hikayeleri ise birbirinden farklı. Bir kısmı Türk-Amerikan ortak derneklerinin daveti üzerine, bir kısmı daha önce Amerikan hükümeti destekli bir programda yer aldığı için, bir kısmı da okulundaki öğrenci kulüpler tarafından seçildiği için toplantıdaydı.
Ayrıca toplantıya katılan öğrencilerin seçilmesi, Türkiye'deki Amerikan hükümetinin resmi temsilciliklerinin de dahil olduğu bir sürecin sonu olduğu izlenimi veriyor. Bunun bir sebebi güvenlik gerekçeleri olabileceği gibi öğrencilerde Türk-Amerikan ilişkilerine aşina olma özelliği de aranmış gibiydi.
Farklı şehirlerden ve farklı üniversitelerden gelmiş olsalar da öğrencilerin ortak özellikleri de vardı. Her fırsatta Türkiye'nin Avrupalı kimliğine ısrarla vurgu yapan ABD Başkanı'na ülkenin modern yüzü gösterilmek istenircesine başı açık ve bir kısmı mini etekli kız öğrenciler ile traşlı ve takım elbiseli erkek öğrenciler davet edilmişlerdi.
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu Obama'nın konuşmasını simültane tercümeye ihtiyaç duymadan anlayabilecek kadar iyi İngilizce'ye sahiptiler. Zaten Obama'ya sorulan altı sorunun dördünün İngilizce sorulması da bunun bir göstergesi.
SORULAR VE CEVAPLAR
Toplantıya girerken ön sırada oturan öğrencilerin elini sıkan Obama, toplantı bitiminde ise neredeyse bütün katılımcılarla selamlaşarak, bazılarıyla birkaç saniye de olsa sohbet etti.
Öğrencilerle yapılan toplantının bir diğer önemli özelliği de Obama'ya soru sorulabilecek olmasıydı. Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı ABDullah Gül ile yaptığı ortak basın toplantısı dışında tek taraflı olarak mesajlarını veren Obama, ilk kez sorularla karşılaştı.
Basın toplantısında Gül ve Obama, yabancı ve yerli heyetten birer soru kabul ettiler. Yabancı gazeteci, iki lidere 1915 olaylarıyla görüşlerini sorarken, Türk gazeteci ise PKK ile mücadele konusunda bir soru yöneltti.
Öğrencilerle yapılan yuvarlak masa toplantısında ise ABD Başkanı'na daha geniş bir çerçevede sorular soruldu. Öğrenciler Obama'ya iklim değişikliğinden, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasını isteyip istemediğinden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos tepkisine kadar birçok konuda merak ettiklerini gündeme getirdiler.
Katılımcılar, Obama'dan etkilendiklerini gizlemediler. Gazetecilerle toplantı sonrası yaptıkları sohbette bir kısmı Obama'nın farklı bir başkan profili çizse de ne kadar farklı olduğunu zamanın göstereceği konusunda hem fikirdiler. Birleştikleri bir başka noktada iki ülke ilişkilerinin ilk sınavını 24 Nisan'da verecek olmasıydı.
Ancak yine de öğrenciler, Obama'nın bir gün önce Ankara'da verdiği yanıtı tatmin edici bulunmuş olsalar gerek ki hiçbirisi, 1915 olaylarıyla ilgili başka bir soru gündeme getirmedi.
Soru sorma şansı bulamayan bazı öğrenciler ise soruların önceden hazırlanıp belli kişilere verildiği ve bu kişilere söz hakkı tanıdığını iddia ettiler.
KALABALIK GAZETECİ ORDUSU
Toplantının dikkat çeken bir başka özelliği de kalabalık bir gazeteci ordusu tarafından izlenmiş olmasıydı. Ayrı bir bölümde tutulan gazetecilere, Obama'ya soru sorma hakkını tanınmadı.
Yine katılımcı öğrenciler gibi gazeteci profili de oldukça gençti. Her basın kuruluşundan 35 yaş altı bir gazetecinin görevlendirilmesi istendiği için profil oldukça genç kalırken, gazeteciler arasında da Obama'yı gördüğü için en az öğrenciler kadar heyecanlı olanlar vardı.
Türk gazetecilerin yanısıra bir haftadır Obama'yla birlikte gezen yabancı gazeteciler de toplantı sırasında hazır bulundular. Yabancı yayın organları Obama’nın özellikle İslam dünyası ve Ortadoğu konudaki mesajlarını dikkatle izlerken, Türk basınının odağında ise yeni başkanın gençlere verdiği mesajlar yatıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder